biografie

english version below

Het ensemble seafonia bestaat uit Annelies Langenaekens en Bart Meynckens. Twee muzikanten met een passie voor muziek in alle maten en kleuren.

Annelies en Bart zijn beiden verbonden het Conservatorium aan Zee te Oostende. Tijdens een repetitie met een gezamenlijke leerling sprong de spreekwoordelijke vonk over en werd hun ensemble geboren.

Seafonia staat garant voor dynamiek met een gevoelige toets. Ze brengen een gevarieerd repertoire met in hoofdzaak origineel werk voor dwarsfluit en piano. Hun muziekkeuze omvat naast het klassieke repertoire ook lichtere stukken, jazz en wereldmuziek. Hun muziek verklankt emoties: vreugde, angst, trots, bezinning, genot en verdriet.

De muzikanten spelen net zo graag in de huiskamer als op het concertpodium. Het is hun doel om een zo breed mogelijk publiek te bereiken en via hun performances zowel klassieke muziekkenners als sporadische melomanen te ontroeren.

Hoewel ze momenteel het klassieke repertoire exploreren, zijn ze ook geïnteresseerd in andere genres en mengvormen. Het is dan ook hun toekomstdroom om externe muzikanten en andere disciplines, zoals woord en dans, erbij te betrekken.

Hun muziek klinkt soms uitbundig, soms ingetogen maar gaat steeds van hart naar hart.

The ensemble seafonia includes Annelies Langenaekens and Bart Meynckens; two musicians with a passion for music in all shapes and sizes.

Annelies and Bart are both connected to the Conservatory at Sea in Ostend. One day, sparks started flying during a rehearsal with a student, and not long after that the ensemble was born.

Seafonia guarantees a lot of dynamics with a sensitive touch. They bring a varied repertoire with mainly original work for flute and piano. Their music choice does not only consist of classical music, but also lighter pieces such as jazz and world music. Their music translates into emotions such as: joy, fear, pride, reflection, pleasure and sadness.

The musicians like to play in small venues as well as concert-sized spaces. Their goal is to reach a wide audience and move classical music connoisseurs as well as sporadic music lovers via their performances.

Although they are currently exploring a more classical set list, they are also interested in different genres. It is therefore their dream to involve other musicians and add different disciplines, such as drama and dance.

Sometimes their music sounds exuberant and sometimes it sounds subdued, but it always goes from heart to heart.

© pure photography

Annelies

Annelies (°1990) begon haar muziekopleiding op 8-jarige leeftijd aan het Conservatorium aan Zee te Oostende bij Ludwig Lapauw. Vervolgens studeerde ze verder aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel bij Carlos Bruneel waar ze haar diploma 'Master in Arts' met als afstudeerrichting instrument behaalde met grootste onderscheiding.

Annelies volgde privélessen bij Michel Moragues in Parijs, de eerste fluitist van het nationaal orkest van Frankrijk en nam masterclasses bij onder meer Emmanuel Pahud, Philippe Bernold, Paul Edmund Davies, Baudoin Giaux, Barthold Kuijken, Henrik Svitzer, Vincent Prats, Will Offermans, Kathy Blocki, ...

Ze was meermaals finaliste op verschillende wedstrijden in Europa. Ze is laureaat met een tweede prijs bij Dexia Classics. In 2012 won ze het Internationaal Fluitconcours voor studenten. 

Ze debuteerde voor het grote publiek in het Kursaal te Oostende tijdens een concert voor Ostendia Classica in 2006. Ze concerteerde reeds in binnen-en buitenland. Annelies is fluitsolo in het Koninklijk Harmonieorkest De Jongelingskring te Torhout en ze speelt fluit en piccolo in de Koninklijke Stadsharmonie van Oostende. Verder speelt ze regelmatig als solist samen met het klarinetensemble Claribel.

De dwarsfluit zal altijd haar grote liefde blijven, maar Annelies behaalde ook haar hogere graad piano en sinds een tweetal jaar volgt ze lessen slagwerk.

In juni 2014 behaalde ze haar diploma pedagogie met grootste onderscheiding. Ze geeft les notenleer en fluit aan zowel kinderen als volwassenen. Ze houdt ervan om mensen te inspireren en de passie voor muziek over te dragen.

Bart

Bart Meynckens (°1972) studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel alwaar hij de Hogere Diploma’s voor Piano en Kamermuziek behaalde en de Eerste Prijzen voor Harmonie en Praktische Harmonie. Later keerde hij er nog eens terug om het diploma van Leraar en Master of Arts in de Muziek te behalen.

Hij werd laureaat van verschillende pianowedstrijden zoals de Bachwedstrijd, de Güntherwedstrijd, Cantabile, Jeunes Solistes, Axion Classics en de Stéphane de Jonghe-wedstrijd. Hij werd ook laureaat van de wedstrijd ‘Jonge Componisten’ aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel.

Momenteel is Bart werkzaam als pianist-begeleider aan het Conservatorium van Oostende en is te zien en te horen in solorecitals, als solist met orkest en in kamermuziekverband. In november nam hij een soloplaat op met werk van Mozart, Beethoven, Chopin, Liszt, Ravel en Van Ingelgem, die in de loop van de zomer zal uitkomen.

Hij werkte samen met dirigenten als Philippe Herreweghe, Sigiswald Kuijken, Jos van Immerseel, Rudolf Werthen, Robert Groslot, Frieder Bernius, Robert Sund en met de pianist Piet Kuijken, de violist Mikhaïl Bezverkhni, de celliste Ann Van Hecke, de sopraan Sophie Karthäuser, en de actrice-zangeres Enikö Szilagyi.

Als repetitor-coach werkte hij onder meer voor de Operastudio Vlaanderen, de Operastudio van de Munt, het Vlaams Radio Koor, de Filharmonie van Antwerpen, het Collegium Vocale Gent, Prima La Musica en het Kammerchor Stuttgart. Hij werkte mee aan tal van muziektheaterproducties, onder meer voor het muziektheatergezelschap Walpurgis.

Tegelijkertijd is Bart van kindsbeen af ook actief als zanger. Hij zong in het Kinderkoor van de Vlaamse Opera en vertolkte er meerdere solorollen. Later zong hij onder meer bij het Collegium Vocale Gent, het World Youth Choir, World Voices, Currende, Nordic Chamber Choir, Choeur Arsys Bourgogne en het ensemble Graindelavoix, waar hij thans een actief lid is.

Bart is te horen en te zien op tientallen radio-, televisie- en CD-opnamen en maakte concertreizen doorheen Europa, Zuid-Amerika, Japan, Taiwan en De Filipijnen.